пʼятницю, 26 квітня 2019 р.

Свята Пасха




З усіх великих празників нашого церковного року найбільш давній, урочистий і радісний – це Великдень. Святі Отці  Церкви особливо підкреслюють  значення і велич цього празника.
«Пасха в нас – це празників празник  і торжество торжеств, яке настільки перевищує всі інші торжества, не тільки людські, але і Христові,  наскільки сонце перевищує зірки.»

Празник Воскресіння Христового має такі назви: Свята й велика неділя Пасхи, День святої  Пасхи або Свята Пасха. Наш народ на означення празника Пасхи має ще слово Великдень, що означає Великий День, бо він великий своєю подією, своїм значенням  і своєю радістю. Слово «пасха» походить з єврейського «песах», що значить «перехід», «проходження мимо».  Ангел Божий пройшов мимо єврейських будинків,  двері яких було помазано кров’ю пасхального ягня та зберіг від смерті єврейських первістків. Це стало початком події Виходу – позбавлення народу Божого від єгипетського рабства та перехід  до свободи. З того часу щороку юдеї святкували Пасху як память про спасенні події.
Християнська Пасха - це спомин про страждання, смерть та воскресіння Ісуса Христа. Воскресіння Ісуса Христа – подія, яка стала основою християнської віри. «Христос переміг смерть»  через свою смерть і воскресіння. Він приводить до життя кожного, хто справді вірує в Нього та сповнює  Його заповіді.
Пасха – свято спасіння світу та кожного з нас.



Немає коментарів:

Дописати коментар